Trøndelag Teater med ny Alcons-PA.

trondelag-teater-interiorÅpnet i 1816, er Gamle Scene på Trøndelag Teater den eldste skandinaviske scenen som fortsatt er i daglig bruk. På 1990-tallet ble teateret ombygget og Gamle Scene ble del av et moderne kompleks, bestående av ytterligere tre scener. I år ble Gamle Scene oppgradert med ett nytt Alcons Q-serie system.

Det nye systemet består av fire Alcons QR24 og en Alcons QM24, modular, pro-ribbon column arrays pr. side. To stk. Alcons Sentinel 10 forsterkere/DSP sørger for nok kraft til systemet. Q-Serie systemet kombinerer naturlig dynamisk lydgjengivelse med eksepsjonell taletydelighet og dekning i utfordrende akustiske miljøer.

Dekningen, klarheten og den tydelige HF-responsen gjør dette ideelt for denne salen. Designmessig passer systemet også veldig godt inn i den verneverdige barokk-inredningen. Alt i alt var dette et veldig godt valg for Gamle Scene. Erlend Aune, Trøndelag Teater.

Systemet er installert og optimalisert av Trondheim Lyd, og erstattet en eldre point-source PA.

«Da vi skulle velge et nytt lydanlegg, var selvfølgelig lydkvalitet viktig», sier Jomar Johansen, Produksjonsteknisk sjef ved Trøndelag Teater. «Rommet har en unik akustisk kvalitet, mens den andre viktigste faktoren var at vi trengte et system som kunne tilpasse seg stilen og være en moderne del av en verneverdig barokk-scene fra 1816, som også brukes uten taleforsterkning.»

Erlend Aune + QR24_QM24
Erlend Aune + QR24_QM24

«På de fleste produksjonene våre bruker vi bøyle-mikrofoner, og vi ønsker å bruke minst mulig tid på feedback-problemer.» Legger Erlend til. «Vi trengte et system som spiller høyt og tydelig, men samtidig veldig rent. Vi har produksjoner med både live-band og avspilling, slik at systemet måtte høres flott gjennom hele frekvensspekteret, med nok headroom for å legge tale på toppen.»

«Rommets utforming er akutsisk utfordrende, og det å kunne effektivt styre lyden utenfor balkongfronten, uten å miste HF, er ikke noe alle systemer kan», sier Erlend. «Løsningen med 5 Q-serie høyttalere per side, hvorav den midterste er uten HF-element, minimaliser refleksjon fra balkongfronten.»

Erlend fortsetter: «I og med at rommet er 200 år gammelt, var det svært viktig at systemet så fint ut. Q-serien har et slankt og diskret design, som passer godt inn i rommet. Aller er veldig fornøyde med utseendet på det, og vi er svært fornøyd med lydkvaliteten.»

Alcons systemet ble først brukt på stykket «Begynnelser», som er en kompleks produksjon, der musikk, tekst, film og teater er sidestilt i en fortelling som undersøker aktivitet i hjernen ved dødsøyeblikket. «Begynnelser involverte bandet Motorpsycho og stykket trengte ett system som virkelig kunne få aktørene sine bøylemikrofoner til å skjære igjennom den massive lyden av bandet,» sier Erlend. Lyddesigner var teatrets Eskil Næss.

trondelag-teater-interior-qr24-columns